mandag den 12. maj 2014

Specialiseringsopgaven

Mit udgangspunkt

Ud fra min erfaring i praksis, oplever jeg ofte, at børnenes viden omkring naturen, dyrene og deres levevis er meget begrænset. Deres erfaring bunder hovedsageligt i kæledyr. Af den grund kommer børnenes perspektiv på dyrene hurtigt til at virke antropomorfistisk – dyrene opfattes som væsener, de personificeres og tillægges følelser. Dette ses tydeligst ved, at alting navngives.
Derfor vil jeg med denne opgave forsøge at præsentere en børnegruppe for dyr på en måde, så deres viden omkring dem bliver lidt bredere. Håbet er, at børnene udviser nysgerrighed overfor at lære om dyr, som de ellers ikke har nogen erfaring med. På den måde skal de, gennem processen, selv være en stor del af, at indsamle viden om dyret og dets levevis.
Børnenes erfaring med dyrene vil jeg give dem gennem naturen, da oplevelser heri danner et godt grundlag for ny læring.
Formålet med opgaven er desuden, at jeg ønsker at afprøve, hvordan jeg som pædagog, kan benytte VNT-fagets elementer i et samspil som kan styrke denne læring. Derfor vil projektet både indeholde en naturfaglig og en værkstedsfaglig del.
Dette leder mig til følgende problemformulering.


Problemformulering

Hvordan kan jeg som pædagog planlægge, udføre og evaluere en VNT-faglig aktivitet i børnehaveklassen, hvor børnene bl.a. gennem naturen øger deres læring omkring/dyrs levevis, som de efterfølgende bearbejder i en æstetisk aktivitet?

Forløbet

Jeg havde en børnegruppe med nede at kigge på udstoppede dyr. Efter en masse snak om dyrene, valgte de hver især et de ville lære mere om. Vi gik på biblioteket og blev klogere på dyrenes levevis. Til sidst skulle børnene bruge deres nye viden til at lave en tegning af deres dyr. Resultaterne blev rigtig gode.








Som en del af min egen læring, gennemgik jeg selvfølgelig også processen selv. Jeg var på skovtur i regnvejr, hvor jeg ledte efter snegle. Efter at have lært mere om sneglen, lavede jeg også min egen tegning. :-)





mandag den 5. maj 2014

Værkstedsaktiviteter, tegning, skulptur og tryk

I denne uge har vi arbejdet med forskellige aktiviteter i værkstedet.

Refleksioner: Hvad lærer børnene ved at gennemgå disse skabende processer? hvorfor er det vigtigt, at jeg som pædagog er i stand til at planlægge sådanne aktiviteter.
 - Kendskab til materialer
 - Bearbejdning af oplevelser/indtryk --> æstetiske læreprocesser


En tegning i 3 trin


Den første øvelse var i at tegne. En af vores undervisere havde taget sin hund med i skole. Øvelsen gik ud på først at skulle tegne hunden ud fra sin fantasi (om hvordan en hund ser ud):



 Bagefter kom hunden en i rummet og blev sat på bordet. Nu gjaldt det om at blindtegne - altså kun kugge på hunden og ikke på vores tegning:


Til sidst skulle vi lave en så virkelig/detaljeret tegning af hunden som muligt (iagttagelse).:
Her er motivet :-)


Skulptur efter motiv

Formålet med denne øvelse var at arbejde tredimensionelt med et motiv, som skulle formes af et materiale vi ikke havde arbejdet med endnu (ler) (samtidig en ide til hvordan fantasien kan aktiveres ved at blive præsenteret for et nyt materiale). Underviseren Dorte satte sig derfor på en stol, og vi skulle herefter lave en figur efter hendes position.

En figurativ skulptur lavet i stentøjsler, som efterfølgende bliver brændt. Man kunne også evt anvende rødler (forskellen er i glansen/overfladen og temperaturen ved brænding)

Linoleumstryk

Den sidste øvelse gik ud på at arbejde med linoleumstryk. Til at starte med stillede underviseren en masse ting op foran os i en bunke på bordet. Øvelsen var herefter at genskabe det vi så (forskelligt efter hvilken vinkel man sad i) på linoleumsstykket - øvelse i at arbejde med redskaberne.




Bagefter skulle pladerne bruges til at lave tryk med. Man ruller et meget tyndt lag blæk på pladen, som lægges på det materiale man vil have trykket på. Herefter køres det igennem trykkemaskinen som presser trykket på:


Man kan på den måde bruge trykket til at lave mange forskellige billeder, osv. Da vi før har arbejdet med linoleumstryk sat i forhold til børn (hvor man selv bestemmer motivet), var det fedt at vi idag fik stillet en lidt anerledes opgave i forhold til motiv. Det var sjovt (og udfordrende!) at arbejde med perspektiver, osv. 


søndag den 20. april 2014

Den billedsproglige udvikling

Vi har arbejdet med børns billedsproglige udvikling, og hvordan man som pædagog analysere på en tegning, for at afgøre hvor henne barnet er i sin udvikling. Det har været spændende at lære om, hvilke former, motiver, teknikker, basislinjer, placering af motiver, osv., børn bruger i hvilke aldersgrupper og hvordan disse udvikles.

Vi havde en snak om, hvordan mange menneskers udvikling går i stå omkring 10-12 års alderen, hvis ikke man dyrker tegning og tegneteknikker herefter.

Vi fik lov til at kigge på en masse børnetegninger, og skulle så prøve at gætte hvor gamle børnene, der havde tegnet dem, var. Det var ret svært :-)





tirsdag den 15. april 2014

Dyr i pædagogisk arbejde

I denne uge har vi arbejdet med dyr i pædagogisk arbejde.

Først havde vores naturlærer medbragt 2 spande med friske fisk. Dem skulle vi hjælpe med at sprætte op, så vi kunne undersøge fiskens indhold. (organer, mm.)

Bagefter tændte vi op i bålet på skolen og stegte fiskene som vi spiste til frokost sammen med lidt fladbrød.

Sådanne aktiviteter danner baggrund for en naturfaglig viden.












Derudover har vi også snakket om, hvordan man kan bruge dyr til andre former for pædagogisk arbejde. Fx når hunde bruges som førerdyr. Eller når man bruges heste til terapi for socialt udsatte børn og unge eller mennesker med nedsat funktion. (opbygger selvværd, kontrol, følelse af succes, relationsdannelse, kropslig kommunikation, mm.) Det endte ud i en tur på en rideskole, som jeg desværre ikke selv havde mulighed for at deltage i.




mandag den 7. april 2014

Flere værkstedsaktiviteter, tape-art og transperenter

Vi har i denne uge også arbejdet med at skabe æstetiske udtryk ved hjælp af andre materialer.

Tryk/skabeloner af transperenter

 Vi valgte hver især et motiv/billede fra en bog/internettet, som vi godt kunne tænke os at lave til en skabelon. Den blev herefter printet ud på et stykke transperent. Øvelsen gik så ud på at skære figuren forsigtigt ud med en hobbykniv, så man bagefter kunne male motivet på flere overflader.

Bagefter skulle vi afprøve skabelonen. Her er der lavet et 'aftryk' med maling på almindeligt karton:

Tape-art

Denne gang fik vi gang i et fælles projekt, som skulle udstilles. Vi valgte hver især et dyr (det fælles tema) som ved hjæl paf overheaden blev tegnet op på et stort lærred. 




Herefter skulle motiverne laves/fremhæves ved at sætte farvet tape på omridset:


Det blev til sidst til en lille udstilling i aulaen: :-) Mit bidrag er den røde sommerfugl.

onsdag den 5. marts 2014

På opdagelse i søen

Som en del af arbejdet med natur-delen af faget, har vi flere gange været på tur til sø, skov og strand, for at undersøge dyre- og plantelivet.

Denne gang udnyttede vi seminariets nærmiljø og gik på opdagelse i den lille sø vi har uden for.





Fangsten blev lagt i nogle små bakker, så vi kunne undersøge det:


Det skulle selvfølgelig nærstuderes: :-)



Til sidst tog vi dyrene med ind i VNT-lokalet, hvor vi havde gjort et akvarie klar. Vi snakkede dog meget om etikken i at fange dyrene på den måde - og diskuterede omkring dyrenes levevilkår og normale miljøer - og dermed om det var forsvarligt at have dem 'boende' sådan. Derfor blev de sat ud i søen igen.



Denne form for naturoplevelse er super lettilgængelig og er rigtig nem at tage med ud og afprøve i praksis. Se evt mit opslag omkring VNT i praktikken, hvor jeg havde en børnegruppe med ude og finde dyr i skolens sø. :)

Refleksioner over idag: det er vigtigt at man som pædagog selv danner sig erfaring og viden omkring natur, for at kunne videre-formidle den til sin målgruppe. Overvejelser over, hvordan en simpel tur til søen eller fx i skoven, kan blive til en pædagogisk aktivitet.