Teori, Kreativitet, noter:
Gruppearbejde
Hvad er kreativitet?
Kreativitet er en evne til skabende nytænkning og handling. Det vil sige en evne til at se ting, idéer og problemer på en ny måde, skabe nye løsninger på gamle problemer eller være helt nyskabende.
Hvad er kreativ tænkning?
Kreativ tænkning - også kaldet divergent tænkning (divergens = spredning i forskellige retninger)
--> Vante rammer brydes, der stilles spørgsmål, søges efter idéer (også selvom andre måske har stillet sig tilfreds med svaret allerede). Der tages selvstændigt stilling, skabes nye idéer.
Et problem nedbrydes i dele og samles på nye måder. Der søges mange svar på ét spørgsmål.
Hvordan grundlægges og dannes kreativitet i barndommen?
En opdragelse der fremmer kreativitet: Børn der får lov OG bliver opfordret til at have meninger og interesser på tværs af det 'gængse'. Børnene udvikles til at være selvstændige og uafhængige.
Det kan fremmes ved aktiviteter, hvor der alligevel sættes nogle former for rammer, som kan sætte fantasien igang. Der gives materialer, som gør det muligt for børnene at skabe deres egne rammer, inden for de givne (bredere) rammer.
Udsagn; Børns kreativitet er første skridt på vejen mod kreativitet senere i livet. Den pædagogiske kunst må og skal således bestå i at kultivere og opmuntre børns kreativitet, således at den kan få betydning for dem senere i livet.
Hvilken rolle spiller daginstitutioner/pædagoger for udvikling af børns fantasi og kreativitet?
Pædagogen skal være identifikationsmodel for det at være nyskabende og eksperimenterende. Støtte og opmuntre til nysgerrighed og eksperimenteren, være åben overfor børnenes egne idéer og udtrykke/vise at de er værdifulde. Pædagogen skal desuden være åben overfor, at der kan være mange forskellige løsninger på ét problem.
Hvilke former for pædagogisk praksis er mest fremmende for udviklingen af børns kreativitet?
Innovative og nyskabende praksis, hvor der er rum og opfordring til at børn/brugere må komme med idéer. At det er tilladt OG værdsat at tingene kan gøres på andre måder end man plejer. At børnenes idéer bliver taget til sig og bygget videre på. Steder med pædagoger der selv er åbne og deltagende i nyskabende tænkning og dermed praksis.
Hvilken betydning har de fysiske rammer og det sociale for børns kreativitetsudvikling i institutionelle sammenhænge?
Det sociale: Der er tendens til at se kreativitet som en individuel proces --> der bør i stedet holdes fokus på, at kreativitet i høj grad kan være en social proces, som kan fremmes ved at være sammen om noget, hvor man i fællesskab finder på, eksperimenterer og undersøger. I grupper er der rum for, at man gensidigt kan inspirere sig selv og hinanden.
Fysiske rammer: skal være inspirerende og give plads til kreativ udfoldelse. Den fysiske plads er altafgørende, da det på sin vis også handler om, at bruge sin kreativitet til at skabe et åbnet og inspirerende rum til udfoldelse.
For børn/brugere i institutionelle sammenhænge, er det dog en fordel at have rum/plads til kreativitet som er indbydende og inspirerende.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar